Behandelingen Incontinentie

Ook voor mannen bestaan diverse behandelingen om incontinentie tegen te gaan

 

 

Bekkenfysiotherapie

Er zijn verschillende soorten van plasproblemen die kunnen voorkomen bij zowel vrouwen, mannen als bij kinderen. Vaak merk je de problemen voor, tijdens of na het plassen.

Een aantal voorbeelden van plasproblemen zijn:
• Ongewild verlies van urine
• Niet te onderdrukken aandrang om te plassen
• Moeizaam kwijt kunnen van urine
• Pijnklachten voor, tijdens of na het plassen
• Niet goed uit kunnen plassen
• Vaak moeten plassen, overdag en/of ’s nachts

Al deze problemen kunnen een verschillende oorzaak hebben. Er kan sprake zijn van een onder- of overactiviteit van de bekkenbodemspieren, vergrote prostaat, blaasontsteking, etc. Het is daarom van belang dat er een juiste diagnose wordt gesteld zodat behandeling van de klacht op een juiste manier wordt aangepakt.

De uroloog, huisarts of urologieverpleegkundige kan een machtiging maken voor de bekkenfysiotherapie.

De behandeling van urineverlies wordt vergoed uit de basisverzekering, bij sommige zorgverzekeraars is daarvoor een verwijzing van een arts of specialist naar de bekkenfysiotherapeut nodig. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden. Vergoedingen uit de basisverzekering maken aanspraak op uw eigen risico.

Medicatie

Medicatie neemt een beperkte plaats in bij de behandeling van incontinentie, onder andere vanwege de bijwerkingen. Bij urge-incontinentie (aandrang-incontinentie) kan bij onvoldoende effect van oefentherapie en blaastraining worden gekozen voor medicatie van oxybutynine, solifenacine of tolterodine. Deze medicijnen blokkeren bepaalde zenuwimpulsen waardoor de blaas minder spiercontracties heeft.

Botox

De polikliniek Urologie van het Bravis ziekenhuis kunnen Botuline Toxine toedienen ter bestrijding van een overactieve blaas. Het middel werkt ongeveer 6 maanden tot 1 jaar. Daarna is een nieuwe inspuiting mogelijk. Enige complicaties, zoals de noodzaak korte tijd zelf te katheteriseren, zijn niet uitgesloten.
Het middel Botuline toxine bestaat uit een vloeistof die de uroloog in een kleine dosis rechtstreeks inspuit op meerdere plekken in de blaas van de patiënt. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving, evt poliklinisch. Het middel verlamt dan de spieren die voor het activeren van de blaas zorgdragen. Lees meer via de volgende folder: Botox