Cystoscopie

U bent bij het Bravis ziekenhuis onder behandeling van de uroloog. Naar aanleiding van uw klachten zal de uroloog binnenkort bij u een cystoscopie uitvoeren. Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas. De uroloog voert het onderzoek uit met behulp van een cystoscoop. Dit is een flexibele slang van glasvezels, die aangesloten is op een lichtbron. Via een lens op het uiteinde van de cystoscoop kan de uroloog in de plasbuis en de blaas kijken. In het gesprek met de arts heeft u al informatie ontvangen over de cystoscopie. In deze folder kunt u de mondelinge informatie van onze zorgverlener(s) op uw gemak nalezen, zodat u zich kunt voorbereiden op het blaasonderzoek.

Inleiding

Naar aanleiding van uw klachten zal de uroloog binnenkort bij u een cystoscopie uitvoeren. Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas. De uroloog voert het onderzoek uit met behulp van een cystoscoop. Dit is een flexibele slang van glasvezels, die aangesloten is op een lichtbron. Via een lens op het uiteinde van de cystoscoop kan de uroloog in de plasbuis en de blaas kijken.

Met een cystoscopie kan de uroloog onderzoeken

  • of er afwijkingen zijn in de plasbuis, prostaatgebied of blaas;
  • wat de oorzaak is van plasproblemen;
  • wat de oorzaak is van bloedverlies in de urine.

Voorbereiding

Voor het onderzoek is thuis geen speciale voorbereiding nodig. Gebruikt u bloedverdunners? Dan mag u die gewoon blijven gebruiken.

De uroloog voert het onderzoek uit op de polikliniek. De doktersassistente brengt u naar een kleedkamer, waar u de onderkleding uit doet. U plast op het toilet eerst de blaas helemaal leeg. Het kan nodig zijn om vóór de cystoscopie urine op te vangen voor onderzoek. U krijgt dan een opvangbeker mee.

Hierna gaat u met de doktersassistente naar de behandelkamer. Daar neemt u plaats op de scopietafel. De doktersassistente reinigt het gebied rond de ingang van de plasbuis. Daarna brengt zij in de plasbuis wat verdovende glijmiddel aan. Dit kan even een branderig gevoel geven. Probeer u zo goed mogelijk te ontspannen zodat het inbrengen van de cystoscoop zo min mogelijk ongemak geeft.

Uitvoering van het onderzoek

De uroloog brengt de cystoscoop via de opening van de plasbuis in de blaas. Aan de  cystoscoop zit een slangetje dat verbonden is met een zak spoelvloeistof. De uroloog vult zo de blaas met water waardoor de blaas zich ontplooit. U kunt aandrang tot plassen krijgen op het moment dat de blaas vol is. De uroloog inspecteert de plasbuis en de blaas. Het onderzoek duurt ongeveer vijf tot tien minuten.

Na het onderzoek

De uroloog zal u vertellen wat de uitslag is van het onderzoek. Na het onderzoek plast u de spoelvloeistof weer uit op het toilet. Daarna kleedt u zich aan en kunt u naar huis. U mag gerust zelf autorijden. Het is van belang dat u na het onderzoek veel drinkt om de blaas en de urinewegen goed schoon te spoelen.

Bijwerkingen

Na het onderzoek kunt u de eerste dagen een branderig gevoel hebben bij het plassen.

Ook kunt u meer aandrang voelen en kan er wat bloed bij de urine zitten. Deze klachten zijn normaal en gaan vanzelf over. Heeft u na het onderzoek langdurig klachten zoals pijn, koorts of problemen met plassen? Neem dan contact op met het ziekenhuis.

Route

Bij een afspraak op de polikliniek Urologie:

  • in het Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal meldt u zich aan de balie op route 34 op de begane grond.
  • in het Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom meldt u zich aan de balie op de gele route C0 op de begane grond.
  • in Etten-Leur of Steenbergen meldt u zich bij de receptie in de hal op de begane grond.

U vindt op uw afsprakenbrief de locatie en adresgegevens waar uw afspraak plaatsvindt.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan de uroloog, doktersassistente of urologieverpleegkundige.

Contact

De poliklinieken Urologie zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer

088 - 706 85 57          Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal
088 - 706 73 36          Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom.

Buiten kantooruren kunt u bij problemen contact opnemen met de Spoedeisende hulp
088 - 706 88 89          Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal
088 - 706 73 02          Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom

De urologieverpleegkundigen zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer
088 – 706 88 62         Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal (e-mail:   urologie.verpleegkundigen.rsd@bravis.nl)
088 – 706 73 36         Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom (e-mail:   urologie.verpleegkundigen.boz@bravis.nl)

Specialismen / Afdelingen

Contactgegevens

Bergen op Zoom
Telefoon: 088 - 70 68 000

Roosendaal
Telefoon: 088 - 70 68 000