Proefstimulatie van de blaas

U bent bij het Bravis ziekenhuis onder behandeling van de uroloog omdat u problemen heeft met de controle over uw blaas. Bij problemen met de controle over de blaas is er meestal sprake van een verstoorde verwerking van de signalen die via de zenuwbanen lopen. Een behandeling door middel van stimulatie met elektrische impulsen kan de werking van de blaas verbeteren. In overleg met de uroloog is besloten dat u in aanmerking komt voor behandeling met de Interstim. De Interstim is een klein apparaatje dat via een elektrodedraad onder de huid lichte elektrische impulsen geeft aan een zenuw vlak boven het stuitbeen. De behandeling met de Interstim draagt bij aan het herstel van de normale zenuwactiviteit zodat u normaal kunt plassen. In het gesprek met de arts heeft u al informatie ontvangen over de Interstim. In deze folder kunt u de mondelinge informatie van onze zorgverlener(s) op uw gemak nalezen, zodat u zich kunt voorbereiden op de behandeling.

Inleiding

Problemen met de controle over de blaas kunnen van grote invloed zijn op uw dagelijkse leven. Bij een normale werking van de blaas gaan er signalen via zenuwbanen naar de hersenen. De hersenen geven via de zenuwbanen signalen terug aan de spieren die ervoor zorgen dat u kunt plassen wanneer u dat wilt. Bij problemen met de controle over de blaas is er meestal sprake van een verstoorde verwerking van de signalen die via de zenuwbanen lopen. Een behandeling door middel van stimulatie met elektrische impulsen kan de werking van de blaas verbeteren. In overleg met de uroloog is besloten dat u in aanmerking komt voor behandeling met de Interstim.

Wat is de Interstim?

De Interstim is een klein apparaatje dat via een elektrodedraad onder de huid lichte elektrische impulsen geeft aan een zenuw vlak boven het stuitbeen. De behandeling met de Interstim draagt bij aan het herstel van de normale zenuwactiviteit zodat u normaal kunt plassen. De Interstim werkt ook bij problemen met de ontlasting, zoals incontinentie en obstipatie. De behandeling bestaat uit twee fases, de proefstimulatie en de definitieve stimulatie. Tijdens de proefstimulatie draagt u het apparaatje buiten uw lichaam. Werkt de stimulatie goed voor u? Dan plaatst de uroloog het apparaatje onder de huid voor definitieve stimulatie.

Wanneer komt u in aanmerking voor behandeling met de Interstim?

U komt voor behandeling met de Interstim in aanmerking als u last heeft van:

 • een overactieve blaas;
 • een overactieve blaas met urineverlies;
 • urineretentie (achterblijven van urine in de blaas).

De proefstimulatie

De proefstimulatie is een tijdelijke fase om de werkzaamheid van een behandeling met de Interstim te testen. De proefstimulatie duurt drie tot zeven dagen. De uroloog plaatst een elektrodedraad onder de huid boven het stuitbeen en sluit deze aan op de proefstimulator.

Voorbereiding

U krijgt een plaatselijke verdoving bij het stuitbeen. Hoe dit na de ingreep voelt verschilt per patiënt. Wij adviseren u in ieder geval om een begeleider mee te nemen en van tevoren vervoer te regelen. Gebruikt u medicijnen? Dan mag u deze gewoon blijven innemen.

Het plaatsen van de electrode

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de balie van de poli Urologie. De polikliniekassistente haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar een behandelkamer. In de behandelkamer ligt u met ontbloot onderlijf op uw buik op een behandeltafel. De polikliniekassistente bedekt een deel van de rug en de billen met een operatiedoek.
Om goed een reactie op de elektrische stimulatie te kunnen zien moet de anus goed zichtbaar zijn.
De kringspier rond de anus reageert op de elektrische prikkels die de uroloog toedient. De billen worden daarom met pleister gespreid.
De uroloog voelt aan uw onderrug op welke plaats de verdoving moet komen en tekent de plaats voor de elektrodedraad af met een stift.
U krijgt dan met een injectie een plaatselijke verdoving in de onderrug. De uroloog brengt vervolgens een kleine naald in onder de huid vlakbij de zenuw die de urineafvoer regelt.

Eerst voert hij wat testen uit met lichte stimulatie impulsen om te kijken waar een stimulatie de beste reactie geeft. Het is hierbij belangrijk dat u goed aangeeft of u iets voelt en waar u de prikkeling voelt. Heeft de uroloog de beste reactie gevonden? Dan brengt de uroloog een dunne elektrodedraad in, door de naald heen. U voelt hier niets van. De elektrode wordt daarna op een uitwendige proefstimulator aangesloten. U draagt dit apparaatje aan bijvoorbeeld uw riem of BH. De proefstimulator geeft lichte elektrische impulsen aan de zenuwbanen af. Dit kan een licht trekkend, tintelend of tikkend gevoel geven in het bekkengebied (vagina, scrotum, anus).
De elektrische impulsen mogen niet hinderlijk of pijnlijk zijn. De proefstimulatie duurt ongeveer een half uur. De polikliniekassistente plakt de elektrodedraad vast op uw huid. Daarna kunt u zich aankleden. Om de plaats van de elektrodedraad vast te leggen wordt er een röntgenfoto gemaakt. Bij een eventuele definitieve plaatsing van de Interstim kan de uroloog de elektrodedraad op precies dezelfde plek plaatsen.

Hoe gebruikt u de proefstimulator?

De polikliniekassistente geeft u uitleg over het gebruik van de proefstimulator.

Bovenop de proefstimulator zitten twee draaiknoppen.

 • De R-knop is voor het instellen van de stimulatiefrequentie. De uroloog bepaalt de frequentie.
  Deze knop is beveiligd, draai hier niet aan.
 • De A-knop is voor het instellen van de amplitude(sterkte) van de stimulatie.
  U krijgt uitleg hoe u de sterkte aan kunt passen. Wilt u de stimulator uitzetten? Draai de A-knop dan op uit (off).

Bovenop de proefstimulator zitten twee lampjes:

 • Een groen knipperend lampje betekent: het apparaat staat aan.
 • Een geel lampje betekent: vervang de batterij.

Zorg ervoor dat al uw vragen beantwoord zijn en dat voor u duidelijk is hoe de proefstimulatie werkt. Van de polikliniekassistente krijgt u nog een plasdagboek mee. Zij legt u uit wat u in het plasdagboek opschrijft. Neem het plasdagboek mee als u voor controle terug komt op de Polikliniek. Krijgt u de proefstimulatie voor ontlastingproblemen? Dan krijgt u hiervoor een speciaal dagboek mee. Ook deze brengt u ingevuld weer mee terug bij controle op de polikliniek.

Adviezen bij de proefstimulatie

Om te voorkomen dat de elektrodedraad verschuift, adviseren wij u het volgende:

 • Buig uw rug niet en rek uw rug niet uit.
 • Buig door de knieën als u iets op wilt rapen van de grond.
 • Til geen zware voorwerpen (boodschappen).
 • Vermijd intense lichaamsbeweging (sporten, zwaar werk, stofzuigen).
 • Rijd geen auto.
 • Houd de elektrode en de proefstimulator droog. Ga niet onder de douche of in bad.
  Was uzelf bijvoorbeeld aan de wastafel.
 • Vindt u de proefstimulatie niet prettig? Dan kan het elk moment gestopt worden.

Controle

Na een aantal dagen komt u voor controle terug op de Polikliniek. U krijgt een urodynamisch onderzoek terwijl de proefstimulator aan staat. Na het urodynamisch onderzoek verwijdert de polikliniekassistente de proefstimulator en de elektrodedraad. De uroloog bespreekt met u de uitslagen van het onderzoek. Zijn uw blaasproblemen verminderd en blijkt dat de behandeling met de Interstim voor u geschikt is? Dan maakt de uroloog met u een afspraak om de definitieve stimulator te plaatsen. Heeft u er geen of onvoldoende baat bij gehad?
Dan zoekt de uroloog samen met u naar een andere oplossing. Denk er aan dat uw blaasklachten waarschijnlijk binnen een paar uur na het stoppen met de proefstimulatie terug zullen komen.

Route

Bij een afspraak op de polikliniek Urologie:

 • in het Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal
  meldt u zich aan de balie op route 34 op de begane grond.
 • In het Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom
  meldt u zich aan de balie op de gele route C0 op de begane grond.
 • in Etten-Leur of Steenbergen
  meldt u zich bij de receptie in de hal op de begane grond.

U vindt op uw afsprakenbrief de locatie en adresgegevens waar uw afspraak plaatsvindt.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan de uroloog, doktersassistente of urologieverpleegkundige.

Contact

De poliklinieken Urologie zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer

 • 088 - 70 68 557          Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal
 • 088 - 70 67 336          Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom

Buiten kantooruren kunt u bij problemen contact opnemen met de Spoedeisende hulp

 • 088 - 70 68 889          Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal
 • 088 - 70 67 302          Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom

De urologieverpleegkundigen zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer

 • 088 - 70 68 862          Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal
                                     (e-mail:   urologie.verpleegkundigen.rsd@bravis.nl)
 • 088 - 70 67 336          Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom
                                     (e-mail:   urologie.verpleegkundigen.boz@bravis.nl).

Specialismen / Afdelingen

Contactgegevens

Bergen op Zoom
Telefoon: 088 - 70 68 000

Roosendaal
Telefoon: 088 - 70 68 000