Blaasontsteking

Blaasontsteking ontstaat doordat bacteriën zich in de blaas nestelen. Zij zorgen voor zwelling van het slijmvlies en irritatie waardoor er pijn bij het plassen, vaker plassen en soms bloed bij de urine ontstaat.

Bij vrouwen komt blaasontsteking vaker voor dan bij mannen. Heeft u vaak achter elkaar blaasontstekingen of helpen antibiotica niet goed dan kan de uroloog in kaart brengen welke factoren mogelijk een rol spelen bij de gevoeligheid voor blaasontsteking en een behandelplan met u opstellen.

Bij zowel mannen als vrouwen kan blaasontsteking een onderliggende oorzaak hebben bijvoorbeeld: het achterblijven van urine in de blaas na het plassen of blaas- en/of nierstenen.

Onderzoeken die vaak gedaan worden op onze polikliniek zijn een urinesediment, urinekweek en cytologie.

 

Urinesediment

Het urineonderzoek op sediment (microscopisch onderzoek) is een eenvoudig onderzoek om te zien of er bloedcellen of bacteriën in de urine zitten. Hierbij wordt de urine in een buis gecentrifugeerd waardoor alle deeltjes (sediment) naar de bodem van de buis gaan. Een kleine druppel van dit sediment wordt vervolgens onder de microscoop geanalyseerd op de aanwezigheid van bacteriën, rode en witte bloedcellen.

Op basis van de uitslag van dit onderzoek kan de uroloog beslissen of er verder urineonderzoek moet plaatsvinden.
Verder onderzoek zou bijvoorbeeld een onderzoek naar het soort bacteriën kunnen zijn (urine op kweek) of “cytologie” (onderzoek naar kwaadaardige cellen) kunnen zijn.

De beste urine voor dit onderzoek is de mid-stream urine (midden-deel), Het eerste en laatste deel van een plas is vaak van een andere samenstelling. Ook is het belangrijk dat deze urine niet ouder is dan 2 uur. De uitslag hiervan is meteen bekend.

 

Urinekweek

Een urinekweek wordt gedaan om te onderzoeken welke specifieke bacteriën in uw urine zitten en indien aanwezig, welke antibiotica het beste kunnen worden gegeven om de bacteriën te bestrijden. Het is belangrijk dat deze urine opgevangen wordt in een steriel potje, deze krijgt u van de assistente op de polikliniek urologie. U kunt ook speciale steriele potjes kopen bij u eigen apotheek. De uitslag van een kweek duurt zo'n 5 werkdagen.

 

Cytologie

Bij een urinecytologie wordt uw urine onderzocht op de aanwezigheid van kwaadaardige cellen. Voor dit onderzoek is het noodzakelijk dat u een beetje urine in een steriel potje opvangt. Dit is bij voorkeur niet de ochtendurine en niet ouder dan 2 uur. De uitslag van een cytologie onderzoek is meestal bekend na 5-7 werkdagen.