Echografie van de prostaat

U bent bij het Bravis ziekenhuis onder behandeling van de uroloog. Binnenkort krijgt u een echografisch onderzoek van de prostaat (via de anus). Met behulp van dit inwendig onderzoek kan de uroloog de prostaat en het omliggende weefsel onderzoeken. Een echografie is een onderzoek met ultrageluidsgolven. Met echografie en eventueel andere onderzoeken kan de uroloog tot de juiste diagnose komen. In het gesprek met de arts heeft u al informatie ontvangen over de echografie. In deze folder kunt u de mondelinge informatie van onze zorgverlener(s) op uw gemak nalezen, zodat u zich kunt voorbereiden op het onderzoek.

Inleiding

Binnenkort krijgt u een echografisch onderzoek van de prostaat (via de anus). Met behulp van dit inwendig onderzoek kan de uroloog de prostaat en het omliggende weefsel onderzoeken. Een echografie is een onderzoek met ultrageluidsgolven. De prostaat is een klier die normaal ongeveer de grootte heeft van een kastanje. Deze klier maakt zaadvloeistof aan en bevindt zich aan de onderzijde van de blaas, daar waar de blaas overgaat in de plasbuis. Een vergrote prostaat kan leiden tot plasproblemen. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting of ontsteking. In de prostaat kunnen ook kwaadaardige weefsels ontstaan. Met echografie en eventueel andere onderzoeken kan de uroloog tot de juiste diagnose komen.

Voorbereiding

Voor het onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. De uroloog kan u eventueel verzoeken om met bloedverdunnende middelen (ascal, aspirine, sintrom, marcoumar) te stoppen. Bijvoorbeeld als de uroloog een stukje weefsel voor onderzoek weg wil nemen.

De echografie

Het onderzoek vindt poliklinisch plaats en duurt 10 tot 15 minuten. De verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer waar u uw onderkleding kunt uittrekken. De bovenkleding houdt u aan. Hierna neemt u plaats op de onderzoektafel. De uroloog brengt een kunststof buisje enkele centimeters in uw anus. Op de sonde wordt een ruime hoeveelheid glijmiddel aangebracht. Het is belangrijk de sluitspier goed te ontspannen. Het onderzoek zal dan zelfs bij kloofjes of aambeien pijnloos en veilig verlopen. Via de sonde worden de prostaat en zaadblaasjes in beeld gebracht op een televisie scherm. Op deze manier is het mogelijk de prostaat nauwkeurig te meten en de inwendige vorm te bekijken. Bovendien kan de uroloog eventuele afwijkingen binnen de prostaat zien.

Biopsie

Soms is het beeld van de inwendige echografie niet duidelijk genoeg om te zien wat er precies aan de hand is of bestaat er verdenking op een kwaadaardig gezwel. Dan neemt de uroloog met een naald een stukje weefsel weg (biopsie). De uroloog brengt de naald via de endeldarm in de prostaat. De biopsie is niet pijnlijk omdat de binnenkant van uw endeldarm vrijwel gevoelloos is.

Het weefsel gaat daarna voor microscopisch onderzoek naar het laboratorium. Bij een biopsie krijgt u vooraf antibiotica om een infectie te voorkomen en wordt de urine gecontroleerd om blaasontsteking uit te sluiten. Er kan enkele dagen wat bloed in uw urine, ontlasting of bij de zaadlozing zitten. Het advies is om dan extra te drinken. Duurt het bloedverlies langer dan drie dagen, krijgt u koorts boven 38,5 °C of koude rillingen? Neem dan contact op met het ziekenhuis.

Na de echografie

Na afloop kunt u vrijwel meteen naar huis. Na de biopsie is het prettig een chauffeur bij u te hebben

De uitslag

De uroloog geeft u meteen de uitslag van de echografie. Is er ook een biopsie gedaan? Dan duurt het meerdere dagen voor het microscopisch onderzoek van het weefsel is gedaan. U krijgt voor de uitslag dan een nieuwe afspraak op de polikliniek Urologie.

Route

Bij een afspraak op de polikliniek Urologie:

 • in het Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal meldt u zich aan de balie op route 34 op de begane grond.
 • in het Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom meldt u zich aan de balie op de gele route C0 op de begane grond.
 • in Etten-Leur meldt u zich bij de receptie in de hal op de begane grond.

U vindt op uw afsprakenbrief de locatie en adresgegevens waar uw afspraak plaatsvindt.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan de uroloog, doktersassistente of urologieverpleegkundige.

Contact

De poliklinieken Urologie zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer

 • 088  70 68 557           Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal
 • 088  70 67 336           Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom

Buiten kantooruren kunt u bij problemen contact opnemen met de Spoedeisende hulp

 • 088  70 68 889           Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal
 • 088  70 67 302           Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom

De urologieverpleegkundigen zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer

 • 088  70 68 862           Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal
                                     (e-mail:   urologie.verpleegkundigen.rsd@bravis.nl)
 • 088  70 67 336           Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom
                                     (e-mail:   urologie.verpleegkundigen.boz@bravis.nl)

Specialismen / Afdelingen

Contactgegevens

Bergen op Zoom
Telefoon: 088 - 70 68 000

Roosendaal
Telefoon: 088 - 70 68 000