Inleiding
Het verwijderen van een of beide nieren kan nodig zijn omdat de uroloog een afwijking aan één of beide nieren heeft geconstateerd. Die afwijking kan een ziekte zijn maar bijvoorbeeld ook een tumor of verwonding.
U bent bij het Bravis ziekenhuis onder behandeling van de uroloog omdat bij u een afwijking aan één of beide nieren is geconstateerd. Die afwijking kan een ziekte zijn maar bijvoorbeeld ook een tumor of verwonding. In overleg met u heeft de uroloog daarom besloten om de nier te verwijderen door middel van een kijkoperatie. In het gesprek met de arts heeft u al informatie ontvangen over de kijkoperatie. In deze folder kunt u de mondelinge informatie van onze zorgverlener(s) op uw gemak nalezen, zodat u zich kunt voorbereiden op de operatie.
Het verwijderen van een of beide nieren kan nodig zijn omdat de uroloog een afwijking aan één of beide nieren heeft geconstateerd. Die afwijking kan een ziekte zijn maar bijvoorbeeld ook een tumor of verwonding.
De nieren filteren het bloed in de bloedsomloop. De afvalstoffen uit het bloed worden via de urine afgevoerd.
De uroloog verwijdert de nier door middel van een kijkoperatie (laparoscopie) onder algehele narcose. De operatie duurt één tot drie uur. Bij een kijkoperatie wordt eerst de buik opgeblazen met koolzuurgas. Hierdoor komt er ruimte tussen de organen zodat alles goed te zien en te bereiken is. De uroloog brengt via kleine sneetjes in de buikwand drie tot vijf buisjes in de buikholte. Door deze buisjes voert hij instrumenten en een camera naar binnen. Hiermee kan de uroloog op een scherm zien wat hij in de buikholte doet. De uroloog zoekt de nier op, maakt deze los en haalt de nier via een van de sneetjes uit de buikholte. Als het nodig is om ook de bijnier te verwijderen, dan wordt dat tegelijk gedaan. Na de operatie verwijdert hij het koolzuurgas uit de buikholte, hecht de wonden en plaatst links en rechts slangetjes (drains) om het wondvocht af te laten lopen.
Soms lukt een kijkoperatie niet en is er alsnog een open buikoperatie nodig.
Na het uitslapen van de narcose gaat u meestal terug naar de verpleegafdeling. Eventueel gaat u de eerste vierentwintig uur naar de Medium Care voor extra controle. U krijgt vocht toegediend via een infuus totdat u zelf weer kunt drinken en eten. Indien nodig krijgt u een slangetje in uw blaas om de urine af te voeren. De verpleegkundige verwijdert het slangetje zodra u kunt lopen. Het slangetje in de wond blijft zitten tot er bijna geen wondvocht meer naar buiten komt. Na de operatie krijgt u pijnbestrijding met behulp van een pijnpomp of injecties. Uw opname in het ziekenhuis duurt ongeveer drie tot vijf dagen. De verpleegkundige stimuleert u dagelijks om uit bed te komen. De fysiotherapeut begeleidt u tijdens uw opname met ademhalingsoefeningen. Ongeveer tien dagen na de operatie komt u op controle op de polikliniek Urologie. De polikliniek assistente verwijdert dan de hechtingen. U krijgt eventueel de uitslag van het weefsel onderzoek van de nier.
Complicaties van het verwijderen van een nier kunnen zijn:
Krijgt u de eerste veertien dagen na de operatie problemen die te maken hebben met de operatie?
Neem dan contact op met het ziekenhuis.
Bij een afspraak op de polikliniek Urologie:
U vindt op uw afsprakenbrief de locatie en adresgegevens waar uw afspraak plaatsvindt.
Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan de uroloog, doktersassistente of urologieverpleegkundige.
De poliklinieken Urologie zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer
Buiten kantooruren kunt u bij problemen contact opnemen met de Spoedeisende hulp
De urologieverpleegkundigen zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer
KWF kankerbestrijding
Delflandlaan 17
1062 EA Amsterdam
Gratis KWF Kanker infolijn: (0800) – 022 66 22
www.kankerbestrijding.nl
Vereniging Waterloop
(patiënten vereniging voor mensen met blaas - of nierkanker)
Postbus 8152
3503 RD Utrecht
tel.: 06-50 82 46 93 of 06-21 89 31 90
Bergen op Zoom
Telefoon: 088 - 70 68 000
Roosendaal
Telefoon: 088 - 70 68 000