Blaasverwijdering

Blaasverwijdering, Cystectomie

De cystectomie wordt meestal uitgevoerd vanwege een blaastumor welke is doorgegroeid in het spierweefsel van de blaas.

 

Doordat de blaas wordt verwijderd, moeten ook de urineleiders in uw lichaam worden omgeleid. Dit heet ‘deviatie’. Hier geven wij u informatie over welke omleidingen er mogelijk zijn en hoe de omleidingen werken.

 

Ingrijpende operatie

De diagnose kan bij u emotioneel veel losmaken en de operatie kan ingrijpende gevolgen hebben voor u en uw naasten. Niet alleen vanwege het verwijderen van de blaas, maar ook vanwege het mogelijk verlies van de baarmoeder, de eierstokken en de voorwand van de schede bij de vrouw, of het verlies van de prostaat en de zaadblazen bij de man. Mogelijk zijn er ook consequenties voor uw seksuele functioneren. Het is een grote operatie waarvan het herstel meerdere weken duurt. De opname in het ziekenhuis is meestal 1 tot 3 weken. Na de operatie verblijft u soms één dag op de intensive care voor extra bewaking. Na de herstelperiode bent u in staat om uw normale leven met alle activiteiten (bijv. sporten) weer te hervatten.

Voor de operatie is het dan ook belangrijk dat u goed op de hoogte bent van de grootte van de operatie. De uroloog bespreekt met u of het noodzakelijk is om behalve de blaas ook de baarmoeder/eierstokken of de prostaat weg te nemen. Verder informeert de uroloog u over welke deviaties (omleidingen) er bij u mogelijk zijn.

De urologieverpleegkundige en/of de stomaverpleegkundige zullen u vervolgens:

  • Informatie geven over de operatie en de mogelijke consequenties

  • Informatie geven over de voor- en nadelen van de verschillende omleidingen.

  • Leren omgaan met de veranderingen van uw lichamelijke functies.

  • Begeleiden gedurende het gehele traject

 

Deviaties (omleidingen van de urinewegen)

Een van de volgende omleidingen kan worden uitgevoerd: