Cystoscopie (kijkonderzoek van de blaas)

Wat is een cystoscopie?

Een cystoscopie is een kijkonderzoek in de blaas, uitgevoerd met een flexibele cystoscoop. Dit is een dun, buigzaam instrument met een camera op de tip van de scoop, waarmee een scherpe afbeelding van de plasbuis en de blaas verkregen wordt. De beelden worden op een monitor afgebeeld en u kunt dus tijdens het onderzoek meekijken.
Met een cystoscoop kan de arts ook een stukje weefsel (biopt) weghalen uit de blaaswand voor onderzoek of een inwendige catheter (JJ stent) verwijderen. Lees ook meer informatie in de volgende.

Wanneer doen we een cystoscopie?

We doen een cystoscopie als we afwijkingen vermoeden in de plasbuis, het prostaatgebied of in de blaas. Dit kan zijn bij: plasproblemen, bloedverlies via de urine of voor controle bij blaastumoren.

Waar vindt de cystoscopie plaats?

Een cystoscopie vindt plaats op de poli urologie. Dit onderzoek kan plaatsvinden op de volgende locaties van het Bravis ziekenhuis; Bergen op Zoom, Etten-Leur en Roosendaal.

Hoe is de voorbereiding?

In de kleedkamer moet u de kleding van uw onderlichaam uittrekken, sokken mag u aanhouden. Soms vragen we u voor het onderzoek urine in te leveren of uit te plassen. U neemt plaats op de onderzoekstafel. De assistente van de uroloog zal u uitleg geven en de penis of schede schoonmaken voor het onderzoek. In de plasbuis wordt gelei gespoten, dit werkt als glijmiddel en als verdovingsmiddel van het slijmvlies. Op deze manier willen wij eventuele pijn zo veel mogelijk verminderen.
Belangrijk is dat u probeert zo ontspannen mogelijk te zijn, dan verloopt het onderzoek gemakkelijker.

Voor dit onderzoek is nuchter zijn niet nodig, ook bloedverdunners mag u gewoon innemen. Het kan prettig zijn om voor na het onderzoek een inlegkruisje mee te nemen, maar deze zijn ook aanwezig op de polikliniek.

Hoe gaat de cystoscopie?

De uroloog brengt de cystoscoop via de plasbuis in de blaas, terwijl er tegelijk een steriele zoutoplossing ingebracht wordt. De blaas ontplooit zich waardoor u misschien het gevoel krijgt dat u moet plassen. De blaas raakt nooit overvol. De uroloog bekijkt de plasbuis en de blaas, daarna is het onderzoek afgelopen.
Het totale onderzoek duurt ongeveer vijf tot tien minuten. U krijgt direct de uitslag (behalve als er een biopt of vocht voor cel onderzoek is afgenomen).

Gebruik van eigen auto of van openbaar vervoer om na het onderzoek naar huis te gaan, is geen probleem.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

  • Mogelijke bijwerkingen na het onderzoek zijn een branderig gevoel bij het plassen. Ook kunt u een sterkere aandrang hebben om te plassen. Soms duurt dat enkele dagen.
  • Er kan wat bloed in de urine zitten. Dit is niet verontrustend of gevaarlijk.
  • Het is belangrijk dat u na het onderzoek regelmatig drinkt en plast. De blaas en plasbuis worden dan schoongespoeld.
  • Heeft u na de ingreep langdurig klachten zoals moeilijk plassen, veel pijn of koorts boven de 38.5°C, neem dan contact op met de polikliniek urologie.