Da Vinci operatie

Indien uw prostaat vanwege prostaatkanker operatief verwijderd moet worden, gebeurt dit in het Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom met behulp van een daVinci operatie robot (RALP). Het voor- en na traject van de operatie kunt u natuurlijk gewoon volgen op de locatie van u voorkeur. De gespecialiseerde urologen die deze operatie uitvoeren zijn Dr. H. Bickerstaffe (links) en Dr. R.J. Hillenius (rechts).

                                                        

De prostaat ligt op een moeilijk bereikbare plek in het kleine bekken en met behulp van de Da Vinci robottechniek kan door een kijkoperatie zeer precies de prostaat worden verwijderd.

Vervolgens wordt met hechtingen de blaas weer aan de plasbuis vastgemaakt. Soms is het ook van belang om de lymfklieren in het kleine bekken tijdens de procedure te verwijderen. Dit wordt vooraf met u door uw uroloog afgesproken. Dankzij de kijkoperatie verloopt het herstel van de ingreep over het algemeen zeer vlot.

De uroloog zal voorafgaand aan de behandeling met u uitgebreid de procedure, de opname en het na traject bespreken. Ook zullen mogelijke bijwerkingen van de operatie zoals tijdelijk ongewenst urineverlies (incontinentie) en (tijdelijke) erectiestoornissen duidelijk met u worden besproken.

U maakt ook kennis met een van onze uro-oncologie verpleegkundigen die u en uw partner gedurende het hele traject zullen begeleiden.

Meer informatie vindt u in de patiëntenfolder.