Hulpmiddelen bij incontinentie

 

Er zijn voor mannen diverse soorten hulpmiddelen op de markt, deze hulpmiddelen worden door diverse firma's op de markt gebracht en dat betekent dat er voor iedere man wel een passend hulpmiddel te verkrijgen is.

 

Absorberende materialen

Absorberende systemen, ook wel aangeduid als 'verband', zijn er in verschillende vormen en maten. De keuze is afhankelijk van de hoeveelheid urineverlies, maar ook hoe actief iemand is en of iemand bekend is met andere aandoeningen. Een urologieverpleegkundige kan helpen het juiste materiaal te vinden. Ze maakt ook de machtiging en eerste bestelling voor u in orde.

De meeste materialen zijn uniseks en dus zowel voor vrouwen als mannen gemaakt, de meeste merken hebben echter ook verbanden gemaakt speciaal voor mannen.

Afvoerende materialen

Ook een hulpmiddel voor incontinentie bij mannen is de externe katheter ofwel een condoomkatheter. De externe katheter wordt bevestigd om de penis en daarna aangesloten op een urinezak. Het is van belang dat een externe katheter op de juiste manier aangemeten wordt, ook hierbij kan de urologieverpleegkundige u helpen.

 

Penisklem

Een penisklem is een hulpmiddel wat mannen kunnen gebruiken als afsluiting van de plasbuis. Deze klem gaat om de penis en zorgt ervoor dat er geen urineverlies kan optreden. Een penisklem moet om de 2-3 uur verwijderd worden om dan ook meteen goed uit te plassen. Een penisklem mag in de nacht niet gebruikt worden.

 

Vergoeding hulpmiddelen

Hulpmiddelen worden vergoed vanuit de basisverzekering, dit betekent dat eerst het eigen risico aangesproken wordt. Als men jaarlijks niet aan het bedrag voor het eigen risico komt zou je in het geval van de absorberende materialen kunnen overwegen deze zelf aan te kopen via een drogist of een online website. Meer informatie vind u in de hulpmiddelenwijzer.