Nefrostomie katheter

Waarom een nefrostomie katheter?

Een nefrostomie katheter zorgt ervoor dat de urine-afvloed van de nier naar buiten kan plaatsvinden. Het inbrengen van deze katheter is nodig als de doorgang van de nier naar de blaas (urineleider) geblokkeerd is. Dit wordt ook wel obstructie genoemd. Eén van de oorzaken van blokkade is bijvoorbeeld een steen die in de urineleider geklemd zit of een gezwel in of buiten de urineleider. Als er geen urine meer afgevoerd kan worden, hoopt de urine zich op in de nier en de nierfunctie gaat achteruit. In medische taal wordt dit stuwing van de nier genoemd. Een nefrostomie katheter kan ook worden aangebracht ter voorbereiding op een operatie aan de nier. 

Bloedverdunnende medicijnen

Uw aanvragend arts heeft bij het aanvragen van het onderzoek aangegeven of en hoe u moet stoppen met  bloedverdunnende medicijnen. Is dit voor u niet duidelijk, overleg dan met deze arts. Als u bij de trombosedienst bekend bent, geef dan op tijd bij hen aan wanneer de nefrostomie geplaatst wordt.

Hoe verloopt de behandeling? 

De ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving.
Tijdens de ingreep ligt u op uw buik, eventueel ondersteund door een kussen. Na desinfectie van de rughuid met ontsmettingsmiddel worden de huid en diepere lagen verdoofd met een plaatselijke verdoving. Met behulp van een echografie-apparaat en een röntgen-apparaat, wordt de nier in beeld gebracht. Hierdoor kan de nier op de juiste plaats aangeprikt worden. Vervolgens wordt de naald vervangen door een katheter van buigzaam materiaal.
Deze katheter blijft goed in de nier liggen omdat er aan het uiteinde een krul of ballon zit. Ook wordt de katheter meestal vastgehecht aan de huid. Door de katheter kan de urine naar buiten toe aflopen in een katheterzak. De urine-opvangzak kan op het bovenbeen vastgezet worden met een beenbandjes of een katoenen beenzakhouder. De katheter wordt gefixeerd met een speciale pleister en de insteekopening wordt afgedekt met een absorberend verband en een foliepleister.

Na de behandeling

Ondanks goede bevestiging kan de nefrostomie katheter uit de nier raken of eruit vallen. De katheter moet dan soms weer opnieuw ingebracht worden. Als de katheter eruit is gevallen, neem dan direct contact op met de polikliniek urologie of buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp.

Het is daarom erg belangrijk dat u, nadat de nefrostomie katheter is ingebracht, er thuis voor zorgt dat de katheter goed vast op de huid blijft zitten met de pleisters. De urologieverpleegkundige kan u of een mantelzorger deze handeling aanleren en uitleggen, de urologieverpleegkundige kan ook de thuiszorg inschakelen.

Hoe verzorgt u de katheter?

De insteekopening van de katheter is afgedekt met een absorberend verband en een transparante folie, deze moeten zo'n 3-4x per week vervangen worden. De speciale fixatiepleister hoeft slechts 1x per 1-2 weken vervangen te worden.U mag geen zalf of andere producten op de insteekopening gebruiken. 

Douchen met de katheter is geen bezwaar als deze is afgedekt met transparante folie.

Wissel van de nefrostomiekatheter

Als u een permanente nefrostomie katheter heeft, wordt deze katheter elke twaalf weken vernieuwd. Dit verwisselen van de katheter vindt plaats op de polikliniek Urologie.

Wat te doen bij problemen?

Het is verstandig contact op te nemen met de polikliniek urologie of de afdeling Spoedeisende hulp als de volgende situatie zich voordoet:

  • de nefrostomie katheter zit verstopt, er komt geen of nauwelijks urine meer uit;
  • bij koorts (38,5°C of meer);
  • bij pijn;
  • de nefrostomie katheter zit niet meer goed in de nier of is eruit gevallen.

Meer informatie leest u in de folder nefrostomie van het Bravis ziekenhuis