Nierstenen en voeding

Opbouw van de niersteen: in de meeste gevallen bevat een niersteen vooral calciumzouten (calciumfosfaat of calciumoxalaat) met af en toe een kern van urinezuur. Bij vrouwen bestaan nierstenen ook wel uit struviet (magnesium-ammoniumfosfaat). Een steen kan ook geheel uit urinezuur bestaan.

Voeding is erg bepalend in het onstaan van nierstenen, de dietist van het ziekenhuis heeft een duidelijk overzicht gemaakt van de voedings adviezen om nieuwe nierstenen te voorkomen. Het is daarbij wel belangrijk te kijken naar de samenstelling van de niersteen, de uroloog kan u hier na onderzoek meer over vertellen.

Vocht is ook een van de belangrijkste voedingsfactoren die invloed heeft op de vorming van nierstenen. Als u te weinig drinkt wordt de urine te geconcentreerd en is de kans op kristalvorming groter. Aanbevolen wordt om 2.5 - 3 liter vocht per dag te gebruiken zodat u minimaal 2 ½ liter per dag plast (de urine moet lichtgeel van kleur zijn). Het advies is om extra te drinken rondom de maaltijd. Drink ook nog wat voor het slapen gaan en eventueel tijdens een plasmoment in de nacht. Op die manier voorkomt u dat de urine in de nacht te sterk geconcentreerd wordt. 

Onderstaand vind je precies de juiste voedings adviezen per soort niersteen, schema's samengesteld door de afdeling dietetiek van het Bravis ziekenhuis.