Nierstenen klinisch

Soms is het niet mogelijk om de nierstenen poliklinisch te behandelen. Dan zijn we genoodzaakt een niersteenbehandeling uit te voeren terwijl u kort opgenomen wordt. Deze behandelingen worden uitgevoerd terwijl u onder narcose bent. Er zijn 2 behandelingen mogelijk, de URS (uretero-renoscopie) of PNL (percutane nefrolithapaxie). Welke behandeling voor u de beste is wordt mede bepaald door de locatie van de steen. Dit zal de uroloog met u bespreken.

 

URS (uretero-renoscopie)

Een ureterorenoscopie is de medische term voor een ingreep waarbij de niersteen via een hol buisje, de ureteroscoop wordt verwijderd. De dokter brengt dit buisje in via de plasbuis en de urineleider. Wanneer de ureteroscoop op de plaats van de steen is, wordt de steen vergruisd en daarna in stukjes verwijderd met behulp van speciale instrumenten. Ureterorenoscopie is een veilige operatiemethode met weinig bijwerkingen en risico's.

Lees meer in de folder: URS (uretero-renoscopie)

 

PNL (Percutane NefroLithapaxie)

De uroloog verwijdert de niersteen met behulp van een speciale operatietechniek via de huid, Percutane NefroLithapaxie of PNL. Percutaan betekent door de huid. De nier ligt aan de rugzijde van het lichaam. De uroloog prikt de nier aan door de huid van de rug, met behulp van een naald, waarna een hol buisje met een diameter van ongeveer één centimeter in de nier wordt gebracht. Via dit buisje kan de uroloog de niersteen met behulp van speciale instrumenten verwijderen. Een voordeel van PNL is dat er slechts een klein litteken ontstaat ter grootte van het holle buisje.

Lees meer in de folder: PNL (Percutane NefroLithapaxie)