Operaties bij incontinentie

 

Sacrale neuromodulatie

Voor sacrale neuromodulatie wordt een InterStim-neurostimulator geïmplanteerd, een apparaatje dat maar weinig groter is dan een muntstuk van twee euro. Het apparaat stimuleert de sacrale zenuwen door middel van lichte elektrische pulsjes. De sacrale zenuwen regelen de functies van de blaas en de darmen. InterStim-therapie wordt toegepast voor de behandeling van een overactieve blaas, aandrangsincontinentie. Ook deze operatie voeren we uit in Bravis op de locatie Roosendaal.

De sacrale zenuwen regelen de werking van de blaas, de darmen en de daarbij betrokken (sluit)spieren. De neurostimulator probeert de coordinatie van de blaas- en de darmfuncties te herstellen door deze zenuwen met een lage elektrische stroom te stimuleren.

 

Male sling (mannenbandje)

De operatie die we in het Bravis Ziekenhuis toepassen bij urineincontinentie door drukverhoging (stressincontinentie) is de 'male sling'-operatie. Hierbij legt de uroloog een bandje (The AdVance® Male Sling System) om de basis van de plasbuis en trekt deze dan omhoog. 
De operatie gaat via een kleine snede in het perineum. Dit is het vlakke deel tussen de anus en de balzak. Na het openen van de huid wordt de plasbuis vrijgemaakt en kan het bandje eromheen worden gelegd. De uiteinden van het bandje gaan om het zitbeen heen en komen in de lies naar buiten. Hier worden ze afgeknipt en onder de huid begraven. U voelt het bandje dus niet.


 
De operatie is eenvoudig en weinig belastend. De ziekenhuisopname duurt slechts 1 dag. Na de operatie heeft u kortdurend een katheter. 
 
Fietsen is kort na de operatie geen aanrader, omdat de hechtwond zich tussen de anus en de balzak bevindt.

 

Kunstsluitspier of Sphincterprothese

Als het urineverlies niet is opgelost met een male sling, blijft slechts de artificiële sphincter over. Dit is een kunstsluitspier die om de plasbuis wordt gelegd, met een pompje in het scrotum. De kunstsluitspier wordt opgeblazen om de plasbuis af te sluiten of leeg gelaten om te plassen.
Als een van de weinige ziekenhuizen in Nederland voert Bravis deze operatie wel uit.