Prostaatecho

Prostaatecho: Echografie via de anus (transrectale echografie: TRUS)

Transrectale echografie is een onderzoek waarbij een buisje (genaamd echoprobe) in de anus wordt ingebracht met behulp van glijmiddel. Met behulp van geluidsgolven krijgt de uroloog een beeld dat op een monitor zichtbaar wordt. Uw uroloog kan hierdoor meer informatie verkrijgen over het ‘binnenste’ van de prostaat, over de buitengrens van de prostaat (het kapsel) en over bijv. een eventuele stuwing van de zaadblaasjes die in de prostaat uitmonden en die vlak onder de blaas gelegen zijn. Een verschil van zwart-wit tint van de teruggekaatste geluidsgolf kan het vermoeden van een kankergezwel oproepen. Dit onderzoek is in principe pijnloos.

De uroloog zal eerst, met wat glijmiddel op zijn vinger, via de anus voelen naar de prostaat. Daarna brengt hij de echoprobe met wat glijmiddel erop, de anus in. Dit kan een vervelend gevoel geven en om dit gevoel zo veel mogelijk te beperken kunt u het beste proberen wat te ontspannen. Ook een beetje meepersen kan helpen. Als de probe in de anus zit, kan de uroloog op een beeldscherm de prostaat zien en er (digitale) foto’s van maken.

Het onderzoek duurt ongeveer 5-10 minuten. Als bij u alleen een echografie van de prostaat gemaakt moet worden, dan krijgt u meteen de uitslag van het onderzoek.

Lees ook de volgende folder.