Vacuümtherapie

Als u om bepaalde redenen geen geneesmiddelen kunt of wilt gebruiken of als geneesmiddelen hun werking niet kunnen verrichten omdat er bijvoorbeeld ernstige schade aan bepaalde zenuwen is ontstaan, dan kan een vacuümpomp goede diensten bewijzen. Als uw partner er goed bij betrokken is, kan het een zeer nuttig hulpmiddel zijn. Bijwerkingen zijn zeldzaam en de werking is in het algemeen goed. Het vergt wel de nodige handigheid en vooral voldoende tijd om uzelf te leren deze behandeling vlot uit te voeren.

De vacuümpomp bestaat uit een kunststof cilinder die over de penis wordt geplaatst en waarbij een vacuüm ontstaat wanneer de lucht uit de cilinder wordt weggezogen. Hierdoor wordt bloed in de penis gepompt en krijgt men een erectie. Deze erectie kan gedurende ongeveer een half uur behouden blijven wanneer een afsluitende ring (vanaf de cilinder) rond de basis van de penis wordt aangebracht. De ring mag u niet langer dan een half uur laten zitten.

Er bestaan handmatige pompen en elektrische pompen (op batterijen), de urologieverpleegkundige kan u hierin goed voorlichten. Prijzen variëren van 129 euro tot een veelvoud daarvan.