Zelfdilatatie

Wanneer u last heeft van vernauwingen in de plasbuis (bijvoorbeeld door littekenweefsel) adviseert de arts u soms om met een katheter de plasbuis wat op te rekken. Zelfdilatatie is dezelfde handeling als zelfkatheterisatie. Vaak wordt hiervoor wel een dikkere katheter gebruikt omdat zelfdilatatie als doel heeft de diameter van de plasbuis te vergroten. Hoe vaak u de plasbuis moet oprekken wordt door uw arts geadviseerd. Vaak moet dit 1 à 2 keer per week gebeuren, zelfdilatatie kan tijdelijk of blijvend toegepast worden.

Zelfdilatatie is een regelmatig terugkerende handeling die de nodige oefening vereist. Deze handeling is door bijna iedereen aan te leren, met de nodige begeleiding en aanpassing. In de praktijk kan het moeilijker zijn voor mensen die slecht zien of hun handen minder goed kunnen gebruiken. Het is belangrijk dat u deze handeling leert in te passen in uw dagelijkse leven, zodat u kunt blijven genieten van uw dagelijkse bezigheden en vrije tijd zowel binnen- als buitenshuis.

De urologieverpleegkundige speelt een belangrijke rol, ze geeft u aanvullende informatie tijdens een persoonlijk gesprek. Daarnaast zal ze samen met u leren de handeling eigen te maken en regelt ze de benodigde materialen. De urologieverpleegkundige zal altijd u vaste aanspreekpunt zijn bij vragen en/of problemen.

Algemene folder zelfkatheterisatie

Stappenplan zelfkatheterisatie voor mannen

Stappenplan zelfkatheterisatie voor vrouwen