Incontinentie bij mannen

Onder incontinentie verstaan we het ongewenst verlies van urine en/of ontlasting. De uroloog behandelt patiënten die last hebben van ongewenst urineverlies. Incontinentie is geen levensbedreigende aandoening. Het ongewild nat zijn en de onaangename geur van het urineverlies kunnen voor veel ongemak zorgen.Bij mannen kunnen er verschillende vormen van urineverlies optreden. Nadruppelen komt regelmatig voor en heeft vaak te maken met een goedaardige vergroting van de prostaat.

Ook kan er sprake zijn van hevige plasdrang waardoor het niet altijd lukt om op tijd de wc te bereiken. Dit noemen we aandrang urineverlies ofwel urge-incontinentie. Dit komt meestal door een overactieve blaas. Dit kan ook een gevolg zijn van goedaardige prostaat vergroting maar kan ook door veranderingen van de blaas zelf. Een overactieve blaas is vaak goed te behandelen met gespecialiseerde bekkenbodem fysiotherapie, leefregels of eventueel met medicijnen. Bij onvoldoende effect hiervan kunnen botox injecties in de blaas of het plaatsen van een neuromodulator worden overwogen.

Ook na bepaalde prostaat operaties zoals bv voor prostaatkanker kan ongewenst urineverlies ontstaan. Er is dan meestal sprake van urineverlies bij hoesten, niezen, bukken, persen of inspanning. Dit noemen we stress-incontinentie. Het wordt meestal veroorzaakt door te weinig afsluiting van de blaas door de bekkenbodem/sluitspieren. De behandeling van stress-incontinentie bestaat meestal eerst uit gespecialiseerde bekkenbodem fysiotherapie. Bij onvoldoende effect kan een operatie uitkomst bieden.